Friday, 23 November 2012

Δεν θέλω να δανειστώ για αυτό το σύστημα! (Μια ιστορία στο τελώνιο)Πρόσφατα αγοράσαμε σαν τμήμα του πανεπιστήμιου ένα στατιστικό πακέτο (ένα cd) από την Αμερική για λογούς έρευνας. Το πακέτο έφτασε μέσα σε τρεις μέρες με την εταιρία FedEx, όπου και άρχισε η δική μας περιπέτεια με τον λαβύρινθο του μινώταυρου που λέγεται τελώνιο.

Γιατί φορολογούνται και δασμολογούνται συστήματα λογισμικού; Η θεωρία των αποτελεσματικών δασμών και φορολογιών μας λέει ότι οι δασμοί και ο φόρος προστιθεμένης άξιας δεν πρέπει να επιβάλλονται σε προϊόντα γενικής χρήσης που πιθανών να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα με μια καθολική αύξηση των τιμών του τελικού προϊόντος. Η Κύπρος, σαν ένα κέντρο υπηρεσιών, πρέπει να έχει φθηνές πρώτες ύλες για υπηρεσίες και ως εκ τούτου  η φορολόγηση σε λογισμικά είναι λάθος .

Η FedEx  μας ενημέρωσε ότι είχαμε μόνο 20 μέρες να εκτελωνίσουμε το προϊών μας – εάν αργούσαμε περισσότερο το προϊόν μας θα κατασχόταν από την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι η Δημοκρατία κατάσχει προσωπική περιουσία είναι καταδικαστέο. Είναι καταπάτηση της αρχής του δικαιώματος ιδιωτικής περιούσιας που είναι βασικό δικαίωμα του καπιταλισμού και της δημοκρατίας.   

Για να πάρουμε το cd είχαμε έπρεπε να πληρώσουμε ένα εκτελωνιστή. Οι εκτελωνιστές είναι ένα μονοπώλιο που προστατεύεται με το νόμο, και σαν αποτέλεσμα μπορούν να απαιτούν εξωφρενικές τιμές για την εκπλήρωση της διαδικασίας. Δυστυχώς ακόμα και αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή. Για να δώσουμε το δικαίωμα σε ένα εκτελωνιστή να μας χρεώσει και για να μπορούμε να πληρώσουμε του φόρους έπρεπε να κάνουμε αίτηση. Επαναλαμβάνω, για να πληρώσουμε τους φόρους προς την δημοκρατία έπρεπε να κάνουμε αίτηση! Αίτηση για να έχουμε το δικαίωμα να πληρώσουμε φόρους και να μην κατασχεθεί η δική μας περιούσια.  

Για να έχει το δικαίωμα ο εκτελωνιστής να εκτελωνίσει το προϊόν μας για ένα εξωφρενικό ποσό, έπρεπε πρώτα να δώσουμε σαν εταιρία την εξουσιοδότηση στον εκτελωνιστή. Η εξουσιοδότηση ήθελε ένα έντυπο (φόρμα τελωνείου C.1002), που έπρεπε να συμπληρώσεις στοιχεία για την εταιρία και στοιχεία για τον εκτελωνιστή. Η εξουσιοδότηση ήθελε την επίσημη σφραγίδα της εταιρίας, την χαρτοσήμανση (με 5.13 εύρο – χαρτόσημα που είναι διαθέσιμα μόνο από το ταχυδρομεία και τον έπαρχο) του έγγραφου, και υπογραφή από τον αρχιλογιστή (Chief Financial Officer - CFO).

Δυστυχώς αυτό δεν ήταν αρκετό για το τελωνείο. Η τελωνιακή λειτουργός Στέλλα Σταύρου στο Κλάδο Μηχανογραφικής του τελωνίου θεώρησε ότι χρειαζόμασταν περισσότερα έντυπα.
Αν και της είχε επισημανθεί από το τηλέφωνο ότι το πανεπιστήμιο έχει συμπληρώσει αυτή την διαδικασία πριν από χρόνια (κάτι που η κ. Σταύρου αρνείται, και πιθανών η συζήτηση να ήταν με άλλη λειτουργό), μας ζήτησε γράμμα από τον πρόεδρο της εταιρίας που εξουσιοδοτούσε τον CFO να υπογράψει.

Σαν να μην ήταν αρκετή η γραφειοκρατία, η κ. Σταύρου  μας ζήτησε επίσης:
1)      Την σύσταση της διοίκησης της εταιρίας όπως έχει κατατεθεί στον έφορο εταιριών.
2)      Το γράμμα από τον πρόεδρο της εταιρίας έπρεπε να πιστοποιηθεί από πιστοποιών υπάλληλο

Με την συμπλήρωση της διαδικασίας, η κ. Σταύρου άνοιξε το κομπιούτερ της μας ενημέρωσε ότι είχαμε κάνει την διαδικασία το 2007, και δεν έπρεπε να την επαναλάβουμε. Όταν της αναφέρθηκε ότι της είχα πει τηλεφωνικώς ότι είχαμε συμπληρώσει την διαδικασία και μας ανάφερε ότι πρέπει να την επαναλάβουμε, η κ. Σταύρου αρνήθηκε ότι είχαμε την συνομιλία. Όμως ακόμα και είχαμε μιλήσει με άλλων λειτουργό, θα μπορούσε η κ. Σταύρου να κοιτάξει αν είμαστε καταχωρημένοι ή όχι όταν πήραμε το έντυπο σε αυτήν την πρώτη φορά.

Η διαδικασία αυτή διήρκησε τρεις μέρες και ταλαιπώρησε επτά άτομα μέσα στο πανεπιστήμιο. Έχω υπολογίσει ότι το κόστος στην εταιρία σε χαμένη παραγωγικότητα, έξοδα διαδικασιών κτλ. ήταν περίπου 300 εύρο. Για να έχει το δικαίωμα μια νομότυπη εταιρία να φορολογηθεί μια αγορά της και να μην της κατασχεθεί η προσωπική της ιδιοκτησία, η διαδικασίες του τελωνίου κόστισαν 300 εύρο.  

Εγώ δεν θέλω σαν πολίτης δανείζομαι στο όνομα όλων από την τρόικα για ένα σύστημα διακυβέρνησης που δεν σκέπτεται την ταλαιπωρία μιας επιχείρησης. Δεν δανείζομαι για να έχει εργασία κυβερνητικός υπάλληλος μέσα από αχρείαστη γραφειοκρατία. Έχει κάλους και άξιους κυβερνητικούς  υπάλληλους που προσπαθούν και να βοηθήσουν. Αλλά και αυτούς του σταματά πολλές φορές η χαρτούρα. Και άμα δώσεις στην «περίπτωση»… τρέχα εταιρία τρέχα! Εγώ δεν θέλω να δανειστώ για το τελωνείο που με ταλαιπώρησε τόσο πολύ. Ας σπάσουμε την νοοτροπία της γραφειοκρατίας και ας ακούσουμε τα προβλήματα των επιχειρηματιών. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------- Licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License. . You are free to copy content but you must link back to this blog and attribute the work to me (Alexandros Apostolides).. You cannot use my work for commercial purposes and you must share it under the same terms I do.

No comments: